יום שישי, 10 ביולי 2009

מתודולוגיה
מטרת הפעילות , להכיר באופן הלמידה העצמי שלי בתחילת העבודה ולבדוק בסופה האם היה שינוי לטובה או לרעה באופן הלמידה .
תוך כדי בצוע העבודה התגבשה המטרה הסופית שהיא חקירת כל מהלך העבודה מתחילתו ועד סופו ובדיקה של שינויים שעברו באופן הלמידה שלי.
אוכלוסיית המחקר, מכיוון שאני חוקרת את תהליך הלמידה שלי אני חוקרת את עצמי.
מתודולוגיית המחקר הייתה של מחקר עצמי העוקב אחרי תהליך הלמידה שלי ונעזר באיסוף נתונים במשך כל העבודה.

שיטה וגישת מחקר:


העבודה הינה בעלת אופי מחקר עצמי . כשיומן למידה אישי, פתיחת בלוג, וגלישה באתרים מסוימים הם מקור הנתונים והם משקפים נקודת מבט אישית ופרשנית שלי לגבי אירועים שחוויתי במהלך העבודה.
איסוף הנתונים לא הוגדר בתחילת העבודה אלא מעט אח"כ ומאחר שהעבודה עוסקת בתהליך הלמידה העצמי שלי שהוא חלק ממשימת הקורס, מתייחס תהליך הניתוח לכל שלב ושלב בבניית העבודה המאפיינת את ההתפתחות האישית שלי בלמידה, הקשיים והתובנות.
המשוב בעבודה היה תמידי, בתחילת הקורס, אמצעו ועד סופו, ובכל חלק נבחנו הנתונים שהתקבלו.

איסוף הנתונים :
1. התבקשתי לרשום התרשמות לגבי אתרים שונים של "פיתוח גוף" ,הרישום נעשה במחברת דפים שנקראה "יומן הלמידה שלי" . החיפוש הראשוני לא היה מוגדר כלל, נרשמו רק תאריכי כניסה לאתר והתרשמות כללית.

2. לאחר החיפוש הראשון במחשב החלטתי לבחור כמה נתונים אותם אמלא בכל כניסה לאתר . הרגשתי שקביעת נתונים אלה יעזרו לי לזכור יותר את האתר מבחינה ויזואלית ומבחינת המידע המצוי בו. חזרתי חזרה לאתרים שמצאתי ביום החיפוש הראשון והכנסתי את הנתונים החדשים.
הנתונים הם :
- שם האתר
- תאריך כניסה לאתר
- זמן שהייה באתר
- ציון מ- 1-10 מבחינת עיצוב.
- הרגשה ראשונית שמשרה עלי האתר.

ביומן הלמידה :
יומן הלמידה התחיל מה- 21.3 עד ל 14.4 סה"כ 25 ימים .
כניסות :
21.3 - כניסה לשלושה אתרים.
23.3 - כניסה ל שני אתרים.
27.3 - כניסה לאתר אחד.
8.4 - כניסה לאתר אחד.
14.4 - כניסה לארבעה אתרים.


3. אחרי סגירת יומן הלמידה נראה לי לנכון לרכז את כל הנתונים בטבלה, והוספתי עוד כמה נתונים להערכת האתר . נתוני הטבלה הם:
- זמן שהייה
- התרשמות ראשונית
- איכות המידע
- צורות שונות של מידע ,קטעי וידאו ,מאמרים,תמונות וכדומה.
- עיצוב האתר
- הסחות דעת


4. השלב הבא היה לרכז את כל הנתונים בשני טבלאות, אחת המייצגת את אופי הלמידה לפני תחילת העבודה וטבלה שנייה מייצגת את אופי הלמידה לקראת סוף העבודה. שני הטבלאות מסכמות את יומן הלמידה ומכילות שישה אפיונים ללמידה עצמית לפי סקאגר (סקאגר,1984). האפיונים הם :
- קבלה עצמית
- כישורי תכנון למציאת פתרונות
- מוטיבציה פנימית
- הערכה פנימית
- פתיחות להתנסויות
- גמישות

ניתוח הנתונים :
ניתוח הנתונים נעשה בכמה שלבים ,כאשר :
- כשלב ראשון נלקחו כל נתוני יומן הלמידה ונרשמו בטבלאות המייצגות את השוני שחל בלומד בתחילת העבודה ובסוף העבודה לפי שישה קטגוריות המאפיינות את הלומד העצמי.
- שלב שני ,הינו שלב הנקרא ממצאים, בשלב זה כל נתון שהופיע בטבלה שאפיינה את השינוי שעברתי (טבלת סוף העבודה) הוכחה בטבלה חדשה,כאשר ההוכחות נמצאות ביומן הלמידה ומהספרות.
-
כלי המחקר :
הכלים שהשפיעו ועזרו במחקר.
- אני
- המחשב
- הסביבה הלימודית שלי (החדר שלי בבית).
- יומן הלמידה האישי והבלוג.
- המרצה דר' רפי דוידזון
- ששת המאפיינים של למידה עצמית
ממצאים :
בחרתי להציג קריטריונים ללמידה עצמית כהשוואה לנתונים מהעבודה המוכיחים את השינויים שחלו בי במהלך הסמינריון.

- קבלה עצמית : הלומד הוא בעל גישה חיובית כלפי עצמו ,גישה המבוססת על התנסות קודמת רחבה ומוצלחת והוא מאמין בעצמו כמי שיכול לעשות בגבולות יכולתו ולהצליח ,להשתפר ולשנות התנהגויות במידת הצורך (skager,1984).
* האתר ישראלבודי (האתר המושלם שלי ) מרכז בתוכו את כל הידע אותו אני שואפת לחקור בנושא "פיתוח גוף" ולכן יחזק את הגישה החיובית שלי ויהיה מתאים יותר ללמידה עצמית.
* אני מאמינה כי אין גבול ללמידה העצמית ותמיד אפשר ללמוד דברים חדשים,למידה לאורך החיים,סמינריון זה הוא רק צעד אחת בשלבים שלי לשיפור הלמידה שלי ולהצלחה בחקירת נושאים חדשים.


- כישורי תכנון למציאת פתרונות : הלומד מסוגל לאבחן את צרכיו הלימודיים ,לקבוע מטרות לאור צרכים אלה ולתכנן אסטרטגיות אפקטיביות להשגת מטרותיו. הלומד גם כיול להיעזר באחרים בכל שלב משלבי התכנון ,אך זאת משום שבחר לעשות כך (skager,1984).
* במהלך הלמידה יכולתי להשתמש בכל עזרה, דואר אלקטרוני,בלוג, פורומים,חברים,מאמרים מהעבודה,ומרצה.
*מאמרים שונים של ברינבוים ואחרים עזרו לי ללמוד כיצד ניתן לתכנן את הצעדים/ שלבים ללמידה עצמית.
* הבלוג עזר לי בתכנון העבודה, ובהערכה ומשוב תמידי על הנעשה ובכך יכולת לתקן ולשפר את הנעשה.

- מוטיבציה פנימית : הלומד הוא בעל מוטיבציה פנימית והוא ממשיך ללמוד גם בהיעדר פיקוח חיצוני . הוא מעוניין להמשיך ללמוד גם מחוץ ללימודים הפורמאליים ,מוכן לדחות סיפוקים מידיים על מנת להמשיך ללמוד (skager,1984).

* האתר "ישראלבודי" הינו אתר שמגביר את המוטיבציה הפנימית שלי כלומדת ומעודד אותי להמשיך ולחקור את הנושא.
* " מבוגרים הם על פי רוב תלמידים שבאו ללמוד מרצונם החופשי והם ינשרו אם הלימודים לא ישביעו את רצונם" (סלנט,1999), משפט זה מוכיח כי מוטיבציה פנימית הינה חשובה ביותר בלמידה עצמית והיא המפתח להצלחה .

- הערכה פנימית : הלומד מסוגל לפעול כסוכן הערכה של עצמו, להעריך את ביצועיו לאור הראיות שאסף בעצמו . הוא מבקש משוב מאחרים,אך מקבל אותו כנכון רק אם הוא מתאים לראיות שאסף אותם בעצמו (skager,1984).
* מאמרים שונים המלמדים על שלבי למידה, אופי למידה וכדומה ,יעלו את הערכה הפנימית של הלומד. לפי ארגלו וליין (1996 ), ללמידה במכוונות עצמית הבנתי כיצד לפתח את כישור הלמידה שלי, ולפי צימרמן ושנק ערכתי שלבים לביצוע חיפוש חומר\מידע מסוים.
* הבלוג הינו כלי למידה חשוב, הוא מסייע רבות להערכה הפנימית ומאפשר ללמוד על שלבי העבודה בכל רגע.


פתיחות להתנסויות : הלומד הוא סקרן, נכון לעמוד במצבם של אי –ודאות ודו- משמעות ,מעדיף את המורכב ,אוהב לשחק,נכון להיכנס לפעילויות חדשות ופתוח להתנסויות שהן פועל יוצא מלימודיו (skager,1984).
* ישנם אתרים שונים של פיתוח גוף שעוזרים להעריך את המידע שנמצא ולייצור מידע חדש. הנחות היסוד שניסח נואלס, חמישה עקרונות ללמידה אצל מבוגרים, עזרו לי להבין את תהליך הלמידה שלי כבוגרת ואת החשיבות להיפתח להתנסויות חדשות ולבסס התנסויות אלה כלמידה לאורך החיים.
* אתרים מסוימים כמו www.goofy.co.il , עולם השרירים , מעלים את הסקרנות ובכך מאפשר התעניינות בנושאים חדשים ובכך התרגול והניסיון משפרים את מיומנות הלמידה.

- גמישות : הלומד נכון לשנות את מטרות ואופני למידה , נכון להשתמש בגישה של חקר ,ניסוי וטעייה ,ובשעת כישלון אינו נסוג אלא מתמודד מתוך גישה מסתגלת.
* שינוי הלמידה העצמית שחל בי נבע גם מהאפשרות להיות גמישה לשינוי סביבת הלימוד שאני רגילה אליה הרבה זמן (למידה מול טלוויזיה).
* הגמישות מתאפיינת גם בשעות הלמידה, הייתי רגילה ללמוד בערב וכעת שיניתי זאת לשעות הבוקר,בשעות האלה אני הכי מרוכזת.




























דיון ומסקנות :
ג'והן הולט אמר, "למידה אינה תוצאה של הוראה ,אלא של סקרנות ופעילות של הלומד", משפט זה מסכם לדעתי את חשיבותה של הלמידה העצמית המקוונת. החשוב ביותר בתהליך הלמידה שלי היה ללמוד מתוך מוטיבציה פנימית גבוהה,רצון ללמוד והעשיר ידע ולא מתוך הכרח או משימה שהתבקשתי לבצע.
אני חייבת לציין שבתחילת העבודה המוטיבציה הפנימית שלי לבצע קורס זה הייתה נמוכה מאוד. נתקלתי בקשיים רבים שנבעו מחוסר ידע בסיסי של נושאי הקורס וחוסר חיבור הבנתי למשימות שניתנו במחשב כמו,פתיחת בלוג, קריאה והתעניינות בבלוגים של חברי הקבוצה.

ניתן בהחלט לומר שבמהלך העבודה עברתי תהליך למידה אישי שבו למדתי על איכות הלמידה שלי, הבנתי מדוע קשה לי להתרכז ומה עלי לעשות על מנת להגיע לתוצאות למידה טובות יותר. בנוסף למדתי להשתמש במחשב ולהגיע לחומר הרצוי מהר יותר ולמנוע כל הסחות דעת שמפריעות לי בתהליך הלמידה כמו: מסנגר, אימייל וקישורים מעניינים שמושכים אותך להיכנס ולבדוק את תוכנם.
למדתי רבות מהמאמרים על הדרך שבה אני יכולה ללמוד לבד אך אני חייבת לציין שהפנמתי זאת רק תוך כדי ביצוע העבודה ולא לפני. לדוגמא, בתחילת העבודה נתבקשתי לקרוא מאמרים רבים על למידה במכוונת עצמית ועוד, אך כשהתחלתי לבצע משימות שמאמרים אלו היו צריכים לבוא לעזרתי (כמו שלבי חשיבה מוקדמת,שלב ביצוע) לא השתמשתי בהם, לא הבנתי שהם הם הכלים החשובים שאמורים לכוון אותי בלמידה שלי לאורך כל החיים . במהלך ביצוע העבודה חזרתי לקרוא חלקים חשובים בעבודה והם נתנו לי כלים לבצע את המשימות שלי בצורה מאורגנת עם מטרה ברורה וכמובן אפשרות לתת משוב לעצמי ולתקן את הנכתב . הידע להבנה ושיפור הלמידה העצמית שלי היה מולי כל הזמן אך לא הבחנתי בו אך עם ישוום ההבנה תוך כדי כתיבה של הלמידה שלי הכול התבהר לי.
ניתוח שלבי הלמידה שלי גרם לתהליך הלמידה שלי לעלות שלב, הבלוג,שלא הבנתי את תכליתו בתחילת העבודה, איפשר לחזור לכל שלב למידה ועזר לי להבחין בקשיים ובטעויות שיכול להיות שללא הבלוג לא הייתי שמה לב אליהם.
בנוסף, סביבת הלימוד שלי השתנתה, מלמידה על המיטה עם טלוויזיה פתוחה עברתי לשולחן כתיבה מול קיר לבן, בעת כניסה למחשב לשם למידה המסנגר כובה ובכך צמצמתי את כמות הסחות הדעת שהיו מפריעים לי.
אני יכולה לומר שבסמינריון זה ההישג הגדול שלי הוא שלמדתי ללמוד ומכאן ההנעה הפנימית שלי ללמידה גדול יותר .
בעבודתי פיתחתי אסטרטגיות שונות שאני מפעילה בעת הלמידה, אני שולטת על תהליך הלמידה שלי ולא הוא שולט בי כמו בתחילת העבודה. אני מרגישה ביטחון רב כאשר ארצה או אתבקש לחקור חומר חדש לי, מסמינריון זה קיבלתי את הכלים הנכונים ללמידה שתמשיך לאורך החיים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה